35 let je živel z ukradenim imenom, na koncu ga je le dosegla roka pravice

Svet 01. Maj 202407:37 1 komentar
moški v pisarni prejema dokument v podpis
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Američan je 35 let uporabljal ime nekdanjega sodelavca. Moški, ki mu je ukradel identiteto, je pristal celo v psihiatrični bolnišnici, ker ni mogel dokazati, kdo v resnici je.

Dve leti je William Donald Woods, brezdomec iz Los Angelesa, preživel v zaporu, od tam je bil prepeljan celo v državno psihiatrično bolnišnico, kjer so ga zdravili z močnimi zdravili.

Ni namreč mogel dokazati, da je v resnici William Donald Woods.

Njegova kalvarija se je začela leta 2019, ko je ugotovil, da je nekdo pri neki kalifornijski banki v njegovem imenu nabral za 300.000 dolarjev (okoli 280.000 evrov) dolga. Odšel je na banko, kjer je povedal, da to ni njegov dolg in da ga ne bo plačal in želel zapreti račune. Predložil je svojo kartico socialnega zavarovanja in kalifornijski osebni dokument. Toda vodja poslovalnice mu tega ni dovolil in mu je zastavil vrsto varnostnih vprašanj.

Ko nanje ni mogel odgovoriti, je bančnik poklical človeka, katerega telefonska številka je bila povezana z računi. Ta je na varnostna vprašanja pravilno odgovoril, zato je bančnik poklical policijo. Tudi ta je govorila s človekom, ki je račune odprl. Povedal jim je, da nikomur v Kaliforniji ni dal dovoljenja za dostop do svojih bančnih računov in policiji po faksu poslal kopije dokumentov. Policija je zato brezdomca obtožila kraje identitete, sodišče mu je izreklo zaporno kazen.

Šele aprila letos se je izkazalo, da brezdomec v resnici ni bil storilec tega kaznivega dejanja, pač pa žrtev. Nekdanji uslužbenec bolnišnice univerze v Iowi Matthew David Keirans je namreč v začetku meseca na sodišču priznal, da je ukradel Woodsovo identiteto in jo uporabljal zadnjih 35 let, poročajo ameriški in britanski mediji.

Vse je bila velika laž, ki je trajala desetletja

Zdaj 58-letni Keirans je zdaj že daljnega leta 1988 delal kot prodajalec hotdogov v Novi Mehiki. Takrat je z njim delal tudi William Donald Woods. Kako je Keiransu uspelo pridobiti Woodsovo identiteto, ni jasno, vendar je že leta 1990 pridobil lažno osebno izkaznico z Woodsovim imenom in datumom rojstva v zvezni državi Kolorado. Leto pozneje je v Woodsovem imenu kupil avtomobil z dvema čekoma, ki sta na koncu zapadla. S tako ukradenim avtomobilom se je odpeljal v zvezno državo Idaho, kjer ga je zapustil, s pomočjo bankomata pa dvignil ves denar iz koloradske banke. Zaradi prevare so takrat za “Woodsom” izdali celo tiralico.

Nič od tega pa Keiransa ni ustavilo, da bi prenehal z lažnim življenjem. Leta 1994 se je poročil in postal oče otroka, katerega priimek je Woods. Leta 2012 je Matthew Keirans krajo identitete prenesel na povsem novo raven, saj mu je uspelo nezakonito pridobiti kopijo Woodsovega rojstnega lista s pomočjo informacij, ki jih je o Woodsovi družini našel na spletu. Leto pozneje se je preselil v vzhodni Wisconsin in začel delati v bolnišnici univerze v Iowi. Med letoma 2016 in 2022 pa je v Woodsovem imenu najel več posojil za vozila in osebnih posojil v skupni vrednosti približno 200.000 dolarjev (malo manj kot 190.000 evrov).

Razkritje: “Mojega življenja je konec”

Leta 2021, po dveh letih v psihiatrični ustanovi, je pravi William Woods (brezdomec) sprejel obsodbo in kazen za krajo identitete, krivde pa ni priznal. Obsojen je bil na dve leti zapora, pri čemer mu je sodišče upoštevalo čas, ki ga je preživel v psihiatrični bolnišnici, nato pa je bil izpuščen. Poleg tega je moral plačati nekaj sto dolarjev kazni in prenehati uporabljati ime William Woods.

Pravi Woods je bil do takrat že prepričan, da nekdo uporablja njegovo identiteto, zato se ji ni mogel kar tako odpovedati, kot mu je ukazal sodnik. Namesto tega se je začel obračati na organe pregona. Med njimi je bila tudi policijska postaja v mestu, v katerem je živel Keirans, lažni Woods. Prošnje za preiskavo so tako dosegle tudi policijskega detektiva Iana Malloryja z univerze v Iowi, ki se je preiskave lotil.

Detektiv je od obeh Woodsov, lažnega in pravega, pridobil kopijo popolnoma enakega rojstnega lista, s katerima pa si ni mogel veliko pomagati. Zato je primerjal njuno DNK z DNK očeta pravega Woodsa in tako končno ugotovil, kateri od njiju je lagal.

Da bi potrdil svojo ugotovitev, je Mallory julija lani opravil intervju s Kieransom, ki je na vprašanje, kako je ime njegovemu očetu, pomotoma navedel ime svojega posvojitelja. V tem trenutku mu je detektiv povedal, kaj je pokazal rezultat testa DNK.

Namesto da bi vse zanikal, naj bi se Kierans odzval z besedami: “Mojega življenja je konec” in “Vse je izginilo”, nato pa je priznal, da je 35 let uporabljal identiteto druge osebe. Naslednji dan so ga aretirali in obtožili lažne uporabe rojstnega lista in posredovanja lažnih identifikacijskih podatkov. Zdaj mu grozi do 30 let zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje